Aanmoedigen Ondersteunen Belonen

Het aanmoedigen, bevorderen en stimuleren van menselijke excellentie in België, in een rigoureuze maar open benadering van de evolutie van de maatschappij, is de missie van het Fonds Baillet Latour.

Het Fonds heeft in de loop der jaren de reikwijdte van zijn interventies uitgebreid naar vier gebieden: gezondheid, cultuur, onderwijs en sport, via fondstoewijzingen, prijzen en beurzen. De ondersteunde projecten en initiatieven hebben in hun respectievelijke gebieden een Belgische dimensie en een internationale roeping.

 

Ontdek het Fonds

 

Gezondheidsprijs 2020

De Baillet Latour Gezondheidsprijs 2020 wordt toegekend aan professor Andrew T. Hattersley van de universiteit van Exeter (UK) voor zijn fundamentele ontdekkingen over diabetes.

Grant 2020

De Grant for Medical Research 2020 is toegekend aan professor Sarah-Maria Fendt van de KULeuven voor haar onderzoek naar het inzicht in metastasevorming en de behandeling ervan als een metabole ziekte.

Voorzitter

Na 12 jaar als voorzitter van het Fonds Baillet Latour, draagt Jan Huyghebaert het voorzitterschap over aan Thomas Leysen.

Hortamuseum

Dankzij de steun van het Fonds, zijn het kantoor van Horta en de werkplaats van zijn ontwerpers voortaan opengesteld voor het grote publiek.

Covid 19

Het Fonds Baillet Latour is, net als de meeste van zijn partners, niet immuun voor de negatieve gevolgen van het coronavirus.

van de Velde

Het Fonds steunt een project om de collectie van het van de Velde-archief (een van de vaders van de art nouveau) in La Cambre te conserveren.

Islams

Ten tijde van de val van de Islamitische Staat en de transformatie van de Hagia Sophia in een moskee, maakt de leerstoel Hedendaagse Islam de balans op van haar activiteiten.

60 jaar

De jaarlijkse Paralympics Sport Awards stonden in het teken van de viering van het 60-jarig bestaan van de beweging in België
 

Tuinders

De coöperatie «cycle en terre» wint de eerste Baillet Latour Prijs voor innovatie in de tuinbouw
 

Brouwerijen

Presentatie van het boek over de geschiedenis van AB InBev, de grootste brouwgroep ter wereld. Een boek geproduceerd door 4 onderzoekers van ULB en KULeuven.
 

Kastanje

De boom van de vrijheid, een twee eeuwen oude Indische kastanje uit Warêt la Chaussée, is boom van het jaar 2019.