Homepage

Aanmoedigen Waarderen Ondersteunen

De opdracht van het Fonds Baillet Latour is het aanmoedigen, waarderen en ondersteunen van diensten van grote menselijke waarde in België, in een rigoureuze maar open benadering van de evolutie van de maatschappij.


Al meer dan 40 jaar steunt het Fonds Baillet Latour initiatieven die opvallen door hun uitstraling, hun aanmoediging tot menselijke uitmuntendheid of hun vernieuwende aanpak om de uitdagingen van de maatschappij van morgen aan te gaan.


Momenteel streeft het Fonds zijn doelstellingen na op vijf actieterreinen: gezondheid, opvoeding, cultuur, milieu en Olympische sport.  De gesteunde projecten en initiatieven hebben alle een Belgische dimensie in hun respectievelijke gebieden.

 

Ontdek het Fonds

 

Landbouw

De Ferme d'Emeville, winnaar van de derde projectoproep “CERES - Landbouw in Transitie”!

Kanker

Baillet Latour Biomedische Prijs aan Dr. Jingjing Zhu

Dr. Jingjing Zhu ontving van hare Majesteit de Koningin de Baillet Latour Biomedical Award 2024 van 1.000.000 euro op maandag 29 april.

Op 29 april 2024 reikte Hare Majesteit Koningin Mathilde voor het 25e opeenvolgende jaar de Baillet Latour Award uit.

Ceder

De Ceder van het ISMA in Aarlen verkozen tot “Boom van het Jaar”2023.

De officiële  prijsuitreiking  voor de Boom van het Jaar 2023 vond plaats op 16 april en ging gepaard met een gastvrije receptie in het Institut Sainte-Marie van Aarlen.

Na de reuze sequoia bij het Collège Notre-Dame du Bonlieu in Virton in 2021, heeft opnieuw een boom uit de provincie Luxemburg de felbegeerde titel in de wacht gesleept. De ceder, die in de erekoer van het Institut Sainte-Marie in Aarlen troont, werd onder de vijf finalisten door het publiek verkozen tot Boom van het Jaar 2023.

50 jaar

2024 - Het Baillet Latour Fonds viert 50 jaar steun met als visie : « De mens in het hart van onze aanpak, bouwen aan de samenleving van morgen”

Bodembedekking

De editie 2024 van de Baillet Latour Prijs voor Innovatie in de Tuinbouw bekroonde 2 winnaars: Les Jardins de Dounia, prijs van de jury en het project GROW, prijs van het publiek.

Double lauréat

De prestigieuze Baillet Latour Prijs voor het Leefmilieu 2023 van €25.000 werd dit jaar uitzonderlijk toegekend aan twee categorieën laureaten.

De prestigieuze Baillet Latour Prijs voor het Leefmilieu 2023 van €25.000 werd dit jaar uitzonderlijk toegekend aan twee categorieën laureaten: enerzijds aan het Landgoed De Muncken voor zijn multifunctioneel natuurbeheer en anderzijds aan het Landgoed Scherpenbergen-De Hutten voor zijn natuurbehoud.

de heer Alain De Waele

Het Fonds Baillet Latour meldt u met droefheid het overlijden van 

de heer Alain De Waele

Bestuurder sinds 1999 et ere secretaris-generaal 

Geboren te Antwerpen op 12 juli 1949 en overleden te Sint-Lambrechts-Woluwe op 5 augustus 2023

Het Fonds Baillet Latour drukt zijn oprechte dankbaarheid voor de 20 jaar inzet gedurende dewelke Alain De Waele onvermoeibaar aan de uitstraling van het Fonds heeft bijgedragen.

Landbouw

De Ferme de l'Esclaye, winnaar van de tweede editie van de projectoproep "Landbouw in Transitie"!

De Ferme de l'Esclaye van Marc-André Henin is uitgeroepen tot winnaar van de editie 2023 van de projectoproep "Landbouw in transitie". Het zeer innovatieve karakter van het project "kalverteelt onder de moeder" van de Ferme de l'Esclaye heeft deze nominatie opgeleverd.

Lam Gods

Gentse altaarstuk klaar voor derde en laatste restauratiefase.

De bovenste zeven panelen van het beroemde Lam Gods zijn verhuisd van de Sint-Baafskathedraal naar het MSK in Gent waar ze zullen gerestaureerd worden. 

Brein

Baillet Latour Biomedische Prijs aan Prof. Isabel Beets

Professor Isabel Beets van de KU Leuven ontving van hare Majesteit de Koningin de Baillet Latour Biomedical Award 2023 van 1.000.000 euro op dinsdag 25 april.

De Baillet Latour Biomedical Award die op dinsdag 25 april in het Paleis der Academiën in Brussel door hare Majesteit de Koningin werd uitgereikt, werd toegekend aan Professor Isabel Beets van de KU Leuven voor haar onderzoek naar de manier waarop onze hersenen leren en vergeten.

Schakels

De vereniging “Les Maillons de Bois Seigneur Isaac” ontving in de Hoeve van Bertinchamps in Braine-l’Alleud de prestigieuze Baillet Latour Prijs voor het Leefmilieu 2022 ten bedrage van 25.000 €.